Pages

Monday, November 9, 2009

:: LETTER TRACING ::


Hai korang! wah ceria je kan? Hati gundah saper yang tau. Tak per, tak per... hari ni aku nak share website yang baru aku jumpa. Tu yang xcited terlebih tu. Apa2 yang berkenaan dengan anak2 ni, buat kita rasa xcited terlebih sikit.

Tahun depan Dania masuk 4 tahun. Aku mula2 cadang nak hantar dia ke sekolah. Tapi kebanyakkan sekolah yang terima budak 4 tahun ni, semua nya sekolah budak2 mahal. Nak masuk register ajer, makan beratus2 ada yang beribu pun. Lagi pun, aku rasa macam kesian lak kat dania (sebab da kena g sekolah), kesian kat babysitter dia (sebab nanti duit bulanan dia berkurang) dan kat daddy dania (sebab nanti kena bayar fee bulanan sekolah dania, bas sekolah, etc2). So, aku pikir, tak pe la, sekolah masa umur 5 tahun la nanti.

Since aku takut Dania ketinggalan, sebab ramai yang sibuk hantar anak sekolah masa umur 4 tahun, aku kena kerja keras sikit untuk ajar dania kat rumah. Nak ajar kenal ABC, 123, belajar menulis, belajar mewarna etc2. So far, dia da boleh baca ABC-Z tapi tang nak kenal huruf kureng sikit. yang dia kenal huruf X, Z, W, R adalah lagi beberapa huruf. 1-2-3 pun sama, bila tunjuk no apa, dia tak tau. So kena kerja keras sikit, sebelum start nak ajar math. Kalau bab mewarna tu, ok gak la, tapi bab nak trace huruf tu, dia tak mo guna pensel, dia nak guna color pensel atau magik color. So bila da salah, atau comot, atau tak trace betul2, da susah nak padam. Beli banyak buku pun sama jugak. Tapi skrg, aku da tak bimbang lagi, sebab da dapat solution nya. Heheheheheh... Jeng, jeng,

Solution untuk anak2 yang tak suka trace huruf menggunakan pensil, nak guna pen mcm orang besar2, So end up kita kena beli banyak buku2 letter tracing kan? Sekarang tak payah lagi, Korang g je website ni, dan type la huruf apa korang nak anak korang tracing.

kalau nak train anak tulis nama sendiri, type je nama anak korang
then print
bagi kat diaorg tracing sampai bosan

boleh gak type Aa Bb Cc
type la apa korang nak
lepas tu print

then fotostate banyak2
tak yah susah2 beli buku lagi
jimat kos kan?
heheheheheeheheh






3 comments:

~mamazahra~ said...

bagus ah, website neh kak daya..
kalo ada yg lain, hope dpt kongsi :)
"sharing is caring"

Dania's mummy said...

ooo... sudah semestinya, i'll share wit u'll semua. tapi yang best2 ajer la, kalau tak berapa nak best sgt, tgk side bar sebelah kiri. Tu semua pasal homeschooling

Mrs Taj said...

eee syoknya..kena print jugak ni...

klu ada website bgs2 akak share la ye..