Pages

Thursday, January 29, 2009

:: TUISYEN ::

dua tiga hari yang lepas sepupu aku dtg rumah, menghantar sesuatu... bila dia dtg seorang diri, aku pun tanya la, mana laki dan anak dia???
.
.
.
jawapan nya
.
.
.
laki dia kerja
.
.
.
dan
.
.
.
anak dia
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TUISYEN...
.
.
..
.
.
.
i was
.
..
.
.
.
.
.
.
WHAT?!?!?!
.
.
.
budak 5 tahun tuisyen??? tuisyen aper????
.
.
.
mak aii.. ko sekolah betul pun belum lg.. da g tuisyen????
.
.
.
aku x la blame mak dia...
.
.
.
cuma aku terpikir...
.
.
.
tuntutan hidup sekarang sangat la dasyat nya... bila dgr budak 5 tahun da kena g tuisyen... seriously, 1st time aku dgr.. ye la, aku belum mengalami zaman anak masuk taska atau sekolah lg.. so aku mcm terkejut beruk la sikit...
.
.
.
mcm terpikir, ye la, mesti la kita klu boleh nak anak pandai kan.. so bila org hantar anak dia g tusiyen, mesti la aku nak hantar anak aku gak kan.. kang anak aku sorang x pandai mcm mana.. tp terpikir gak aku, sian budak 5 tahun masih enjoy life budak2 dia, terpkasa pergi ke tuisyen diwaktu malam...
.
.
.
dan terpikir jugak aku... wah tuntutan kewangan semakin menghimpit...
.
.
.
so PERINGATAN untuk diri sendiri
.
.
.
START KUMPUL DUIT DENGAN BERSUNGGUH DARI SEKARANG!!!

5 comments:

ibu_uwais_ameenah said...

babe, maybe kwn ko antor anak dia g tuisyen, tp dia x antar pegi tadika. mcm kes kwn2 uwais la. baru 5 thn, x dihantar pegi tadika, tp pegi antar tuisyen. so fees dia murah skit dari pegi tadika. mcm uwais dia pegi tadika, x pegi tuisyen. walaupun cikgu yg ngajar sama je, kalau tuisyen dia buat kat rumah...

nota kaki: uwais dah tadika tau!!

uda said...

well..uda kenal saper sepupu ko nie..heiyaaa..susah mau cakap lohh...tapi dengar cakap uda ni dik...saper yang tak nak anak kita pandai cerdik?...but remember they need us mother on these age than those tuisyen...share you time with your youngest as much as possible....time dah sekolah nanti lain le cite...pendapat uda la....kesihan tenguk budak2 yang baru 4-5 tahun dah kena gi tuisyen...whatever hope they won't lost their "playing-time"..walau apa pun...biar "berbatas" kemusykilan uda....is it necessary to send your 5y old kid for tuisyen?????

Dania's mummy said...

mala, sepupu aku tu hantar anak dia g tadika gak, dari umur 4 tahun lagi...

Dania's mummy said...

uda... itu juga la pendapat ida.. sian pulak budak kena stragle time2 playtime age dia kan...

utk jawapan uda " i dont think it necessary"

uda said...

Dik...i have been discussing this with her upon her request of my opinion...but but but....she decided the BEST for her "dotter" tak kisah pun..but generally I disagree bout this...sayang play-time terbuang gitu jer...sedangkan uda yang fulltime mom pun sayang kalu tak dapat banyak masa bersama anak2....apa pun moga mereka2 tu bahagia...kan?