Pages

Saturday, January 3, 2009

:: FAMILY TREAT - MAKAN-MAKAN ::

Tahun baru HIJRAH baru2 ni, aku balik kampung.. (bunyi mcm jauh je kampung tu kan?!?!?, tp sbnrnya x sampai 20 minit da sampai.. heheheeheh)... sajer je, aku rasa baru seminggu aku x balik kampung, tp MIL aku da call, tanya knp da lama x blk... actually kitaorg memang plan nak balik pun hari tu, cuma x de la pg2... tgh2 hari sikit la plan nya... bg chance budak2 ni tido 1st round dulu... sebab klu da blk sana, x de nya anak2 aku nak tido... sebab semuaorg asyik nak gomol2 budak berdua ni... lg 1, anak2 aku ni pelik sikit.. dia x boleh tido bising2, panas2 ni...
.
..
...
mak mertua da call, x reti2 nak balik?!?!?... so kitaorg pack2, siap2 semua terus balik kampung.. aku ni pelik sikit... walaupun aku nak balik kampung yg x jauh mana, tp packing barang mcm nak tido sana.. padahal balik hari ajer... yer, aku memang sistematik sikit org nya... biar la bwk lebih x per, asal bila nak guna brg da ade.. baju sorang bwk 3-4 helai, bwk towel sorang sehelai, bwk air panas, air sejuk, bwk sabun, bedak, minyak telon.. mcm2 lg la.. guna x guna blkg kira... yg penting bila aku nak guna, brgnya da ada...
.
..
...
da ptg2 tu salah sorang SIL aku tanya en suami, "eh, ko bila nak belanja kitaorg mkn?", then en suami replied kata duit dia da habis... aku pun memekak2 la kat telinga dia... aku pot pet pot pet, atlast dia kata, ha ok la, jom la mlm ni... so en suami ckp dgn mak bapak dia, bg tau abg2 dia semua, then semua2 org kelam kabut siap... sebab masa tu da pkl 6 ptg pun.. then after maghrib kitaorg bertolak... semua adik beradik, ipar duai, anak2 buah ada, kecuali sorang biras aku x de, sebab dia pun ada kedai mkn nak kena handle....
.
..
...
actually ni annual family treat dr en suami kpd keluarga dia, since dia got bonus akhir2 tahun kan... so apa la salahnya share rezeki tu sikit dgn keluarga kan...
.
..
...
thn lepas en suami bwk diaorg ke SEAFOOD MUARA kat port klang tu, tahun ni SEAFOOD gak, tp kat tmpt lain, masih area port klang lg..... klu kat MUARA tu penuh sajer org...
.
..
...
since ALISYA x leh nak tido ptg tu kat rumah PIL, so sampai2 ajer kat restaurant tu, aku tepuk2 dia terus tido... gud2... senang aku laki bini nak mkn
.
..
...
lawak la muka budak ni pakai headband... aku rasa mcm bapok da... anak aku semua rupa tomboy, mcm mak nya gak
.
..
...
budak ni silau kena flash
.
..
...
Biras aku no-2, KAK IDA, dgn anak kecik dia RISYA
.
..
...
ni anak dia no-2.. TASYA
.
..
...
anak abg ipar aku yg pertama, ZUREEN
gambar kat jeti... nasib baik la mkn waktu mlm, klu siang aku rasa x lalu nak mkn... nampak tepi2 tu, penuh sampai dan botol2... dia bukan nya air laut, dia paya.. jd dia mcm berlumpur gitu... da hujung2 jeti tu baru air laut...
.
..
...
budak2 g main2 kat jeti... DANIA pun terkinja2 nak joint sekali.. ngeri aku...
.
..
...
tgh tunggu makanan
.
..
...
:: UDANG GORENG MENTEGA ::
.
..
...
.
..
...
MENU
IKAN
masak asam pedas
KAILAN ikan masin
KAILAN masak tiram
UDANG goreng mentega
BAMBOO masak tiram (sgt sedap bamboo ni)
KETAM BATU masak cili pedas
SOTONG goreng tepung
TOMYAM pedas
FRESH OREN
TEMBIKAI
.
..
...
.
..
...
ERA...
adik ipar yang bongsu
baru lps habis SPM...
single & avaiable gak..
.
..
... abg sulung en suami a.k.a abang ipar aku la... bini dia (biras aku) x follow, since dia pun ada kedai makan la nak diurus... kebetulan ramai pulak customer mlm tu, so x dpt la dia nak ikut....
.
..
...
anak2 buah en suami
.
..
...
MAI....
single and available...
.
..
... my MAK MERTUA
.
..
...
semua org sibuk menikmati mknan, x dan nak pandang camera
.
..
...
cara2 mengetuk ketam... ketam ni bukan mcm ketam biasa tu.. klu korang gigit pakai gigi, x lut x... mau patah gigi korang
.
..
...
KETAM MASAK CILI
ketam batu kot... keras nak mampos... kulit tebal giler... isi, mmm boleh tahan lak...
.
..
...
ALISYA tido.... dia ngantuk sgt2, tp bising kan, dia susah nak tido... atlast, dia tido gak... senang aku laki bini nak mkn
.
..
...
ni la tmpt kitaorg mkn... BAGAN SEAFOOD RESTAURANT.... nasib baik la mkn2 seafood ni waktu2 mlm ajer, klu waktu siang pun nak mkn seafood, aku rasa x lalu kot korang nak mkn kat restaurant ni... restaurant dia atas air, kat kawasan paya.. so air kotor sgt... dgn botol2 nya... aku rasa klu siang, ee... kotor tu laut/paya tu... nasib baik la mlm... x nampak...
.
..
...
sesekali bwk keluarga kuar mkn mcm ni, seronok je rasanya... tgk muka org tua, gembira best kan.. dikelilingi dgn anak2 menantu, cucu2... tp dlm masa yg sama aku teringat mak bapak aku kat rumah.. sian.. anak x byk, cucu x byk.. x merasa dia suasana mcm ni... tambahan diaorg x berapa suka sosialise kuar mkn mlm2 mcm ni....


.. ..
O O

2 comments:

uda said...

dik...uda masa tenguk gamba2 ni pun teringat mak abah ko sendiri....dik, walaupun mereka kureng socieyy......tapi cuba jer lah ajak/bawa dia kuar makan....dengan abang dan kakak kamu sekali....just buat surprise kat mak abah....bawa jer kuar pas tu berhenti kat Kg.Jawa gerai makan tu.....OK uda tunggu situ...hehehehehe....
ps:kalu lah sampai mak chitchot2 cakap jer laaa....this is so called family gathering....hu hu hu..it's not important that she could not eat all those stuff(due to her diabetic)...but the point is .....the gathering outdoor...ain't?....idea only.

Dania's mummy said...

ok gak, tp kakak dgn abg pun da x geng sgt... sibuk dgn kepala sendiri.. tp insyallah la, akan di usahakan