Pages

Tuesday, December 23, 2008

smlm balik kerja je, aku bincang2 dgn en suami utk merombak bilik aku...
.
.
.
actually da 2 hari aku dok bincang2 dgn en suami utk merombak...
.
.
.
since aku ni kudrat wanita, kena la bwk2 dia berbincang, kang saper nak tolong aku ngemas2 bilik, klu bukan dia....
.
.
.
ceritanya begini,
.
.
.
sebelum muncul nya ALISYA, si DANIA ni memang memalam tido dgn kami kat atas katil la... then kdg2 bila kami malas nak bgn malam tukar pampers dia, sok tu basah je katil... wah sungguh tension aku menukar bedsheet setiap hari.. en suami bukan nak nolong... nasib baik la tilam aku ada pelapik tilam.. klu x bertompok2 la tilam kawin aku... hik..hik..hik..
.
.
.
bila ALISYA lahir, aku train siap2 dia tido kat crib dia sendiri... kang jd mcm kakak kang, x mo tido kat crib sendiri... so ALISYA punya kes, settled
.
.
.
DANIA pulak, awal2 tu memang tido dgn kitaorg.. tp aku bising dgn en suami... sempit la... aku da la makin gemok... so DANIA lak masa tu meragam, nak tido kat buai... wah, aku pun happy la, since dia tido dlm buai, x kaco katil aku lg...
.
.
.
but then, aku x sampai hati lak dia tido dlm buai... aku nak letak kan toto kat bawah pun x sampai hati gak, aku sedap2 tido katil, dia tido kat bawah lantai lak... lg pun nak ker dia.. en suami kata, x per la, bior aku dgn DANIA tido katil, dia tido bawah.. then aku mara... aku ckp jgn ngada2... anak baru 2 da nak tido asing2... sok anak 5 mcm mana? x de.. x de...
.
.
.
so smlm aku mintak en suami utk bantu aku merombak bilik aku... beberapa minggu sblm ALISYA lahir, aku da kuar kan almari baju aku dr bilik tu... so luas la sikit kan... so smlm aku telah masuk kan katil single dlm bilik aku yg da sedia sempit tu...
.
.
.
dan ini la hasil nya....
.
.
.
TADAAAA!!!!!!
QUEEN SAIZ katil + SINGLE katil + ALISYA's CRIB + meja solek.... very the sempit... tp berkorban la sikit... sebab aku x nak anak aku tido kat lantai atau buai, so sempit sikit x per la kan...
.
.
.
lg 1. aku x pandai la tido dekat hall depan TV... ada stgh2 org dia tido kat hall dpn tv kan? tp aku x reti la.. x selesa aku rasa...
.
.
.
dan ini meja solek aku... bukan di penuhi dgn minyak wangi... tp dipenuhi dgn tin susu budak berdua tu, dan botol2 susu diaorg... x kosa la aku each time nak buat susu, kena kuar g dapur, basuh botol... sedia kan je byk2 botol... so senang, x yah basuh2... sok basuh sekali harung...
.
.
.
ni cara aku nak train DANIA tido katil sendiri... berjaya atau tido, x tau lg... since masa aku tulis entry ni, aku belum try letakkan dia atas katil lg....
.
.
.
klu berjaya, aku akan khabo kan esok2 yer...
.
.
.
& after 1st step ni berjaya, time utk mengasingkan bilik pulak yer...




6 comments:

mamazana said...

kak zana pun have a same problem gak. Bdk2 ni terpaksa tido kat bwh. bentang tilam. golek2 la korang berdua. x sampai hati, tp nak wat camno... nanti akak upload gbr bilik akak tu ye. tp kekdg akak pun terlelap sama2 kat bwh sbb si adik still breast feeding.

Dania's mummy said...

tu la, ingat kan nak buat mcm tu gak, tp malas nak mengemas sbnrnya... heheeheheh.. lg pun si kakak tu mesti x nak punya... dia penakut sikit...

ha upload la, boleh la kita share2 experience...

da order cadar kakak kat kak yam, yg ada ropol2, biar x melopong je bawah katil tu... heheheeh (mak diaorg over xcited sbnrnya)

Harry said...

anak tak tido lasak ker?
macam anak saya lasak skit.. dah jatuh beberapa kali jatuh

Dania's mummy said...

kakak ni tido dgn kitaorg lasak la... habis di tendang2 nya kami, tp mlm td tido sendiri ok la pulak....

si adik masih lasak, tp tu pun kitaorg tido kan dia kat crib, dan naik kan pintu crib tu, sbb takut dia tergolek, since dia da pandai meniarap kan...

Anonymous said...

Dear Mummy to two beautiful girls,

Our room now is specifically for beds and tv. All clothes outside!! Hence we have more room for us and the children.

We tried geeting the children to sleep in their crib, even during my confinement, but you know what, children are too smart for us la...put in the crib, they won't sleep long enough, but try putting them on the bed, sleep till morning!!

Dania's mummy said...

Anonymous..

yes.. yes.. its true... but in my case, DANIA can sleep by her own on her cradel, but then ai pulak x sampai hati...

and ALISYA, same case with u.. when i put her in her own crib, she can't sleep long enough, makes some voice, so i need to check over... but then, need to train them to sleep on their own la.

btw, thanks for leaving a comment and sharing u'r xperience with me...