Pages

Sunday, November 30, 2008

:: SARDIN ::

Ni aku nya lauk makan malam on jumaat mlm... aku sbnrnya plan nak masak yee mee... aku nak try buat yee mee hot plate tu... tp laki aku request nak mkn sardin... wah, lg senang keje aku kan.. so aku masak sardin dgn goreng ayam... hehehehe... simple je kan? yg penting air tgn bini dia masak... hahahahah

masa aku ambik gambar ni kan, laki aku bising, dia kata aku lambat la, ambik gambar la semua.. dia menceceh2 la.. then aku ckp la.. ni modal la wei.. modal aku nak kelentong kat blog tau.. hahahah.. gelak ajer dia..

yg penting, walaupun aku msak sardin ajer, dia da x sabar nak terkam yer... lapo bebenor la tu... dia jarang mkn apa mak aku masak, walaupun mak aku da masak siap2... tekak dia x masuk kot, sbb mak aku suka masak santan2.. hahahaha... dia nak bini dia gak masak.. tp x selalu la.. kekadang kitaorg beli gak kat pasar.. biasa young tau fu la... mkn kat luar jarang2 la.. tp ada la.. aku da penat la blk keje, nak kuar mkn lg.. masak ajer la...

cerit pasal mkn ni kan... aku try la sedaya upaya utk mkn sama2 dgn laki aku... aku x mo la, dia mkn aku x teman, atau aku makan sorang2 kan.. tp kdg2 ada gak berlaku... habis, da dia keje shift.. klu shift dia mlm, siang dia membuta smp tgh hari, x kan aku nak tunggu dia gak.. da tentu la aku jln dulu kan... klu ye pun syg, patut2 la kan.. lapo aku bedal je la dulu... hehehehehe....

aku ambik contoh MIL aku la... biasa klu FIL aku mkn, mesti MIL aku teman kan.. dan biasanya dia mkn lauk panas2 punya.. klu mkn mlm tu kan, MIL aku akan masak lepas sembayang jemaah dgn FIL aku.. nanti da habis doa2, MIL aku kelam kabut la masak, FIL aku lak terus sembahyang2 sunat ke apa ker... by the time FIL aku habis sembahyang, MIL aku pun siap masak...MIL aku xpress punya masak.. chef la wei.. masak apa pun sedap... hehehehe...

bila aku banding2kan antara parent aku dgn mertua, aku simpulkan... sesibuk mana pun kita bekerja, klu bleh biar la mkn bersama.. x kan anak baru 2 nak mkn asing2 kan.. sok anak da 5 mcm mana pulak, cari mkn kat luar? berapa kali agaknya yer mak aku teman bapak aku mkn???? let me think 1st... its hard to answer/remember sama ada ada ke tidak... mak aku dulu sibuk cari duit, jahit baju.. walaupun dia sedia mknan, tp pada dia, dia da siap kan mkn, pandai2 ko la nak mkn bila... tu la metaliti dia... bila aku da jd mak ni, aku x nak la anak aku pun akan memngingati aku sebegitu kan...

dulu arwah nenek aku x pernah mkn tanpa arwah atuk aku... dia mesti tunggu arwah atuk aku balik dr surau, then mkn sama2.. walaupun diaorg masa tu hidup berdua ajer... aku harap boleh mencotohi mereka, walaupun laki aku x sempat nak kenal arwah atuk aku... apa yg kurang kat keluarga aku (mak pak aku), akan cuba aku perbaiki dgn keluarga aku sendiri (aku laki bini, anak2)... bak kata org tua2... "yang buruk jadikan sempadan, yang baik jadikan tauladan"

3 comments:

Lucky Fingers said...

Hi,
Nice blog la.. Seronok baca ur stories. I agree with whatever u say sebab my parents pon have been showing the same examples. Makan semeja akan menyedapkan lagi rezeki yang kita jamah.

Bak kata my hubby & my parents, Sardin pun sodaaapp!!! hehehehe..

Wishing u nice day ahead! Selamat berhujung minggu! :D

Rgds,
TheTalkingHands

Anonymous said...

I like this entry, so full of life. Congratulations, even though somentimes your entry about ur husband macam ganas je, tapi actually you ni lembut juga ya...

Dania's mummy said...

Anonymous...
Selalu entry i pasal husband i mcm ganas yek???? hehehehe... x de la, tu ganas2 manja tu...