Pages

Tuesday, November 17, 2009

:: I GOT HELPER! ::

Sepanjang minggu kepas, en suami kerja shift petang. Bila dia shift petang, mood diet is on. hahahahaha, tak de makna nya aku nak diet2, tapi aku malas la nak masak bila tak ada org nak tengok2 kan anak aku. So end-up aku tak makan malam la. Sebab tu last week, mood mengajar aku mengila... Hahahaha, nasib baik anak aku boleh terima keterujaan aku nak mengajar. Tak per, training, mana tau ada hati ambik master, boleh tukar profession jadi lecturer lak lepas ni.
So this week, en suami kerja pagi. So malam2 adalah org tgk2 kan anak aku, bila aku g shower ker, sembahyang ker, masak ker. Even our activity home schooling pun mendapat bantuan en suami. Ha, gitu la, kerja sama. Nak anak pandai kan? jangan sebelah pihak ajer... Tapi laki aku ni bukan malas nak ajar, tapi dia ni tak suka tengok rumah kecah2, so dia g kemas semua. Aduhai, budak2, tak bersepah tak sah. Sebab tu anak aku heaven dgn aku, sebab aku tak marah bila diaorg buat sepah. Tapi tgk keadaan la. Kalau tgh belajar gitu, tak la aku marah. Tapi klu tak buat apa2, memang la aku marah.
So since smlm aku sibuk, x sempat nak bwk balik apa2 utk home work dania, end up kitaorg buat benda ni. Tampal letter ABC kat kertas keras, supaya tak hancur kertas lebik tu dikerjakan anak2 aku.

budak kecik ni menyibuk sama. tak pe, pendedahan awal

nombor2 tu da buat last week.
so bila kita nak main color2 yang ada no, boleh la guna nombor ni  as a reference. No2 tu semua da tampal atas kertas keras. so tak de la lunyai


ni aku abgi dia kertas tulis ABC-Z, mintak dia susun exactly macam kat kertas tu.
so inilah hasil nya.







6 comments:

ibu 2AZ said...

bagus gak idea nih kan..i pun dulu suke buat xtiviti ngan anak2..since dah pas bersalin nih dah tak buat..kene buat balik lah nih..huhu
salam kenal ye..i add link..

Dania's mummy said...

thanks ibu 2AZ sebab singgah blog saya. Ala, saya pun baru2 cuba. tgh ber mood ni, layan kan ajer. Harap2 bertahan lama la. Add la, nanti sy dtg blog awak gak yer...

Dania's mummy said...

ibu 2AZ: awat tak boleh tgk blog kamu? moh la kita kenal2.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai..pandainyerr...aku mls nyer nak buat mender mcm ni..aku beli jer laa buku kot..dulu mak aku beli buku jer kat aku..hahahaha

Dania's mummy said...

sajer suka suki. bagi anak chance main glue. heheheheeh.. ko byk duit, g beli. Aku kan poyo creative sikit. Hahahahahahaahah...

norlin said...

Dayah... akak yg tak buat home schooling ni pun kertas hijau, merah, kunig bersepah2.. sebab anak akak buat home schooling sendiri... boleh gitu? Any way tahniah utk kau sebab ada inisiatif nak ajar dia org.