Pages

Tuesday, March 17, 2009

:: SIGNATURE TUTORIAL ::

hari ni aku nak ajar
mcm mana nak buat signature tutorial
mcm aku nya kat bawah ni
.
.
.
smlm klu de yg perasan
byk giler entry
:: TESTING ::
ye la masa tu aku tgh testing2 signature tu..
.
.
.
masih lagi x berpuas hati dgn signature tu
tp tgk la, de time nanti aku adjust2
.
.
.
OK
mula2 korang g cari icon yg korang nak
nak letak gambar korang pun boleh
klu nak dapatkan icon yg cute mute
cuba try cari kat SINI
korang save/download icon tu
.
.
.
then korang bukak
:: PAINT ::
kat menu edit tu
korang pilih "paste from"
so pilih la icon yg korang da save/download td
lps tu korang letak la signature korang
untuk signature tu
korang boleh pilih text utk type nama korang
then pilih font yg korang suka
klu x de font yg korang suka kat pc korang
korang leh download dari SINI
free ajer
lps tu resize dan save
.
.
.
then korang g kat posting
create new entry
download apa yg korang save td
then pilih HTML
copy semua "huruf2 pelik" kat situ
then g kat setting
bawah formatting
ada post template
korang paste semua "huruf2 pelik" tadi kat situ
dan save
.
.
.
.
tadaaaaaaa
skrg semua entry korang
akan auto de signature ni
.
.
.
note: masalah yg belum dpt diselesaikan
klu blog korang background template color putih
cun sgt la tu, sbb background putih dia x nampak
tp klu backgroud hitam mcm aku, susah
sebab petak 4 segi tu nampak color putih dia
(akunya kat bawah ni aku edit pakat PS, letak background color hitam)
then, mcm mana nak hilang kan border dia?
programmer2 yg bertauliah di U*T*
(ehem.. ehem, u know who u r),
sila bagi cadangan yer

2 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

guna photoshop kan? masa save tu save as png..otomatis tadak line tu..mcm aku nyer signature...

Dania's mummy said...

memang x sia2 aku syg kat ko
hahahahahahahah