Pages

Wednesday, January 7, 2009

:: KERUSI PANAS ::

mmm... kali ni aku nak cerita agak panjang sikit...
.
.
.
saper nak baca terpulang, x nak baca pun terpulang... tp habis baca diam2 ajer yer... yg x keje sama dgn aku mungkin susah nak paham jln cerita aku... tp yg baca dr kalangan yg bekerja satu tmpt dgn aku, mungkin boleh agak, saper gerangan2 pelakon  org didalam cerita aku ni... tp aku mohon pd korang, jgn la dipanjang kan cerita2 ni yer... blog ini adalah salah satu cara aku meluahkan perasaan, meluahkan pandangan peribadi aku....
.
.
.
aku nak cerita pasal tmpt keje aku
.
.
.
sblm aku mula start bercerita lebih lanjut, aku nak WARNING kat sini siap2... Ini blog aku, cerita aku, suka hati aku la nak tulis aper.. ini adalah pandangan peribadi aku... sila jgn guna kan tulisan ini utk hentam atau kena kan tindakan ke atas aku...
.
.
.
lets start the story....
.
.
.
masa mula2 aku masuk keje, aku ditempatkan kat satu zon yg jaga hal yuran2 student ni... more specific, aku kena jaga budak yg dapat tajaan.. x kira la MARA ker, PTPTN ker, TNB ker segala2nya la... mengikut pengalaman aku yg 3 bulan tu, aku rasa ada lebih 30 badan2 organisasi yg menaja student2 ni, dan aku jaga sorang... pada aku memang giler la, dgn sistem yg x berapa nak sistematik, nak tuntut yuran, nak matching2 kan.... and apa yg lg menyusahkan adalah memenuhi nafsu kemuahuan dan keinginan bos aku...
.
.
.
pada suatu hari....
.
.
.
bos aku mendapat jemputan dr satu badan organisasi yg menawarkan pinjaman pendidikan kpd student... jemputan tu adalah untuk berkongsi pengalaman bagaimana bos aku dapat menyettlekan urusan pembayaran wang pinjaman kpd student dalam masa yg sama menolak bayaran yuran pengajian dr pinjaman tersebut... dan ianya dibuat dlm 1 mlm sahaja....
.
.
.
for info, masa aku kat zon tu, badan organisasi tu meminjamkan pinjaman pendidikan kepada lebih 56 ribu org student kita... jd lu pikir la sendiri klu kita kena buat bayaran balik pd student2 tu... barapa minggu nak siap??? so bos aku yg bijak pandai tu telah bekerjasama dgn bank ABC utk membuat auto debit bayaran yuran student tersebut... contoh nya mcm ni... let say ko dpt pinjaman dr XXX sebanyak RM3,000 1 semester, so XXX akan masuk kan kat akaun ko RM3,000, tp dlm masa yg sama bank ABC akan menolak yuran pengajian ko.. so end2 ko akan dpt RM3,000 - yuran pengajian ko... so ko senang (x yah susah bayar yuran), aku pun senang, x yah mintak2 kat XXX yuran korang... betul x????
.
.
.
berbalik pada jemputan berkongsi pengalaman tu td...
.
.
.
slps mendapat penggilan dr XXX dan di ikuti dgn surat jemputan yg di fax kan, bermula la kisah aku...
.
.
.
dr ptg hari sebelum meeting, pg sblm meeting, dlm kenderaan nak ke meeting, sblm meeting, dlm kenderaan balik dr meeting, dan sepanjang hari tu, bos aku tu x habis2 meriakkan, membongkak kan, mentakkaburkan diri... betapa bagus nya sistem yg di ilham kan oleh dia.... aku sungguh2 x tahan... dengan penampilan dia yg sebegitu, pada aku, dia x layak buat cakap besar2 diri....... aku pun ckp " da2 la tu  TH, dr semalam da sy dgr".... aku sungguh2 la x tahan... dan aku perasan lps aku mengatakan begitu, riak muka dia bertukar, dan sejak dr itu, bermula la episod duka aku.... (wah ayat, x hinggat).
.
.
.
lps dr insiden tu, bos aku buat x tau ajer dgn aku, dia da menyampah dgn aku, x suka dgn aku, panas dgn aku... dan akhirnya dia menggunakan kuasa yg ada padanya untuk menukar kan aku ke bhgn sekarang ni...
.
.
.
x pasal2 kwn aku yg dulu nya keje dgn aman gembira nya disini (bhgn aku skrg ni) terpaksa bertukar tempat dgn aku... aku sungguh2 rasa bersalah dgn dia sampai skrg... aku yg buat taik pasal, x pasal2 dia yg kena...
.
.
.
masa mula2 aku kena tukar, memang la sedih... saper x sedih, da la bos buat x tau ajer, walaupun aku memang x suka keje kat situ, tp cara aku ditukarkan tu, pada aku sgt hiner la... mcm dibuang gitu...
.
.
.
tp akhirnya aku gembira disini... (kami nak g jln2 hujung bulan ni....)
.
.
.
aku kat situ bertahan 3 bulan ajer... kemudian budak tu masuk tahan 6 bulan... bos aku pun x berkenan dgn budak ni jugak...
.
.
.
kemudian, sorang staf aku YM, telah dinaikkan pangkat sama jawatan dgn aku... walaupun gembira dinaikan pangkat, tp YM tau yg episod duka dia baru bermula, apabila mendapat surat penepatan, ditempatkan di bhgn aku dulu, menggantikan kwn aku yg dulu kena tukar dgn aku...
.
.
.
smlm aku dpt gosip berita yang dia kena panggil dgn big2 bos kitaorg... sedih aku... sian dia... tau apa kes dia dgn bos kitaorg tu... ni aku dgr gosip cerita org la... aku x tau la bos aku tu suruh dia buat aper... but then bos aku tanya dia... "awak kerja dgn saper?", YM jawap dengan selamba nya "saya kerja dgn UXXX la"... then bos aku ckp la "saya tau la, tp bos awak saper?", then YM jawap "en. Sxxxx".... lps tu aku x tau apa jd... tp aku respect tahap gaban la kat YM... berani sei... aku rasa dia pun da x tahan la nak memenuhi kehendak bos aku yg bukan2 tu... heheheheeeh
.
.
.
knowing YM, dia bukan la jenis org yg cepat angin... masa dia keje bawah aku dulu, keje dia sgt bagus, yela org da lama bekerja kan... da berbelas tahun kan...
.
.
.
tu baru 3 org ajer kan??? tp klu nak tau, sblm aku, ada lg 1 da kena tendang gak... lps tu lg sorang pencen awal, sebab x tahan dgn kerenah bos tu... total 5 org...
.
.
.
so, aku nak tanya..
.
.
.
adakah KERUSI itu panas, atau bos aku yg bermasalah????
.
.
.
sebab rekod kami berlima bekerja ditempat lain, sgt baik... kecuali aku la.. aku ada kes dgn en dauskan...
.
.
.
jd org "atas", tolong bukak mata... bukan kami yg x boleh bekerja kat situ, tp kami x dpt memenuhi/melayan nafsu kehendak bos kami yg bijak pandai itu...
.
.
.
utk YM, kami semua disini, support YM... klu diaorg x nak support, x per... sy dgn sukarela support segala tindakan YM... aku x takut, sbb pd aku, aku x salah... dan sbg bos, ko patutnya dgr pandangan, luahan rasa anak buah ko, supaya kita boleh bekerja dgn hati yg senang, lapang dan gembira, tanpa menambahkan dosa kami mengumpat, mengutuk bos...
.
.
.
betul tak kawan2????
.
.
.
note: sebarang pertanyaan regarding cerita ini tidak akan dilayan
sila tinggal kan komen membina sajer...
sebarang komen yg tidak membina tidak akan di approve...
.
.
.
SEKIAN,
TERIMA KASIH

17 comments:

astik said...

wei.. korek la kes YM tu... nant kita ber'YM' ya... sian nya YM dah la... cool jer...hish tak patut.. nasib akak siang2 dah cabut... klau tak timpa nasib sama la, mkn hati ulam jantung.. huh... jual ikan haruan btul...

Dania's mummy said...

wah.... memang PANAS cerita ni yer.. pg2 da ada org tinggal komen... ok2, kitaorg nya mak bedah belum dtg sini lg.. so x dpt korek2

I Hate Sandcastles said...

huuhh....pnas tul!! aku pu prnh ada pengalam ngeri dgn TH tu... support YM gak!!!!

ibu_uwais_ameenah said...

adakah bos lama ko TH itu ialah org yg janggutnya menurai?? kalau ia, x senonoh perangai!!

Dania's mummy said...

oooi.... aku ni pencetus citer hangat lah... I HATE SANDCASTLES, meh la perkenal kan diri... sy buh link awk kat antar kawan2 saya yer, walaupun sy belum kenal awk...

Dania's mummy said...

mala...
saper lg...

ibu_uwais_ameenah said...

giler kentang ko...
biar betul... x senonoh perangai!!
tu sure celah stokin melambak org sumbat tuh....

mamazana said...

PANAS ni tul entry ari ni. Tp hati2mummy,sbb some of bloggers kite ni staff die... muehehehe.. sorila sapa yg terasa tu ek.. habis kat sini je la.

TH ko tu mmg..! Brapa ramai org lg la die nak bermusuh? Die tu patut dipencenkan. So far, mama blm ada pengalaman dgn TH lg. Mtk disimpangkan!!!

Hidup YM!! Hidup YM!!

Dania's mummy said...

mala, bos aku jahat bab2 procedure ajer.. duit2, brg2, hadiah2, hamper2, bwh meja, dlm stokin, alhamdulillah, TAK ADA... belanja2 mkn pun x de.. so far bab yg tu bagus tip top 500% aku percaya... ni yg langgar2 procedure ajer...

Dania's mummy said...

kak zana, saya x peduli.... those reader yg agak2 staff dia, dan SAYANG ya amat kat dia, mmm.. no komen la... korang nak menyampai kan ke kat dia?????

Sarah Syazwani said...

samala dayah oiii...walau bukan sama keje ng ko...aku kat sini pun kene tempias TH gaks...huhu

ibu_uwais_ameenah said...

oo... mungkin dia mau nama kot... ala2 professor klon... hehehe...

Dania's mummy said...

best gak yek tulis2 entry hot2 ni.. ramai yg tinggal kan komen.. i luv u my friends....

sarah.. ko pun kena gak??? see kwn2, ai told u already, dia ni giler kuasa, semua tmpt pun dia nak kacau...

mala... memang dia mencari nama... klu aku jumpa dia, bab2 membesar kan diri tu, x pernah miss....

Harry said...

meh la jadi alumni zon XX, sebab dah ramai yang ditendang keluar... hehehe... sabar jer la..

Dania's mummy said...

en. hairi... en hairi pun senasib kan dulu???? en hairi la perintis nya...

ibu_uwais_ameenah said...

kalau aku keje under dia, sure aku pun melaser gak ngn dia kot, ala... mcm aku sound setepek si pendek tu...

Dania's mummy said...

mala... x ramai yg berani meleser dia, kerana dia mempunyai kuasa veto... dia punya gred setapak lg ke bos besar kitaorg... klu kat sini saper yg berani meleser dia, tu da dikira kagum la...