Pages

Monday, November 30, 2009

:: HRH'S POST MOTERM ::


HRH stand for Hari Raya Haji. Hahahahahah, dapat idea dari bapak mertua aku. Sebab dia beli kereta sorong baru, nak letak daging kurban, then orang tua tu, segala benda yang baru, dia akan conteng tarikh kat benda tu. So dia punya kreatif, dia g spray kat kereta sorong tu HRH then tarikh dia beli kereta sorong tu... Rumah dia byk date2, date orang sipolan2 pinjam duit la, date beli kereta baru la.... date anak beli kereta baru, ada ajer dia conteng kat meja la, kat pintu la... hahahahahah Kalau dapat cucu baru, dia conteng kat al-quran. Contoh nya mcm dania hari tu, dia tgh mengaji kat juzuk ke berapa, so dia conteng la, tarikh lahir dania, mcm tu gak cucu2 dia yang lain.

enuf with that, nak cerita post morterm hari raya haji aku hari tu. Entry ni tak bergambar, so mungkin agak boring sikit. Tak per,sebagai kenang2an aku. Well hari khamis hari tu aku masih kerja lagi. Kena berkorban untuk kwn2 yg ada kampung nak balik kampung. Aku yang tak de kampung ni kena kerja back-up diaorg la. Hari khamis tu, aku doa2 harap2 tak petang la... I hope, i can stay in thursday ajer, tanpa melalui hari raya. Boleh gitu? klu ada kuasa ajaib boleh la... Tapi hidup mesti di terus kan!, so balik la rumah ptg tu, dengan ketabahan di hati menghadapi hari2 mendatang... Kahkahakahh.. lawak2... make it fun... dont be sad...

So, laki aku kerja malam, b'4 dia g kerja malam tu, aku da siap prepare barang2 nak masak esok nya. Since no lontong this year, aku rebus nasi himpit segera. No sweat  la... malam tu siap rebus nasi himpit mini. Aku beli 2 paket. 1 paket ada 30 biji, since i can see no want yang nak mkn masakan aku, so aku rebus 1 paket ajer. Kang membazir pulak. Mlm tu aku da sesiap masak kuah kacang jugak. Then pkl 11.30, aku anak beranak off to bed. Laki aku pergi kerja.

Mlm tu tido tak lena, da sebulan pun tido tak lena. So pkl 5.30 aku da bgn, sebab dgr bapak aku da bangun. So aku ckp dgn bapak aku tolong parut kan kelapa. Aku tak berani nak mesin kelapa. Lps subuh terus masak sayur lodeh dgn rendang ayam. Kali ni aku masak 2 ekor ayam ajer. Cukup la, nak hantar rumah yg dekat2 ni kan. Eventho ai think no one want to eat my masakkan, i think this is my tanggungjawap to prepared the dish. No sweat la. So by 7.30 siap semua nya, budak2 pun da bgn, mandi2kan diaorg. And lepak2 je depan tv. Bila laki aku balik around 9.00am, mkn2 then dia tido. Aku dan anak2 tgk tv sambil belajar2 je sikit. Lps tu dlm pkl 12.00 pakcik aku dtg. So chit chat, then dia blah.

Lepas tu kejut laki aku suruh g sembahyang jumaat, sebab aku da tak sabar2 nak balik kampung. hehehehehehe... lps dia balik sembahyang jumaat, aku rasa mcm malas pulak nak balik kampung (bukan malas nak balik, tapi rasa nak balik lps asar lak. So pkl 4 mcm tu, aku siap2 kan budak2 tu, kitaorg pun balik kampung. So aku bungkus kan sesiap lauk utk abang aku. Sampai rumah abng aku, mmmmmm muka semacam, well i guess berita da tersebear la kot. Tak per, tanggung jawap adik kepada abng, hantar je mknan tu. Nak mkn, mkn, tak nak sudah. So balik la rumah mak mertua aku

Hurayyyyyyyy!!!!! lupa sekejap masalah aku... stay sana sampai hari ahah... seronok, tapi kekadang teringat jugak masalah2 sedia ada... tp tak boleh di pikir kan sgt la... lantak situ la kan. Well, kat rumah mertua, mak mertua aku buat lontong. Hurayyyyy!!!! dapat jugak makan lontong this year kan... Nikmatnya... no sweat la.

Sabtu abg ipar aku sekluarga buat kurban, So melapah, memasak la kitaorg... seronok, best nya la hidup harmoni mcm ni kan...mlm tu ada bakar2 sikit, aku tak joint pun, sebab tak ramai pun. ptg tu da start bakar2 da pun.

Ahad tu nak g kenduri rumah makcik aku kat shah alam. Pkl 11 mak mertua aku ajak adik ipar aku g jusco, tapi aku gatal nak ikut sama. Ajak laki aku. Pkll 11.15 baru dia bagi kata persetujuan. Cepat2 siap, terus g JJ bukit tinggi. Jln2 kejap, pkl 1 balik rumah. Siap2 tukar baju, terus g rumah makcik aku kat shah alam.

Sampai shah alam, buat tebal muka ajer. Since aku tak tau saper 'yg da tahu' kes aku. aku tgk semua org ok ajer, termasuk seorang pakcik yang aku confirm 'da tahu'. Syukur sgt2, dia boleh berlagak seprti biasa, tanpa mencapur aduk kan masalah kami. Pakcik yang lain, aku tak sure. So biasala, tanya2 mana parents aku, so aku jawap la aku dr kampung kan.

Then balik rumah, laki aku basuh baju, sidai baju ;-) (bab ni aku suka, laki aku rajin), aku lak kemas baju, brg2 budak (tido kampung 2 hari, baju/brg2 mcm tido seminggu, hahahahahahah), then suruh budak2 tido. Ptg abg aku dtg. Then kakak ipar aku lepak dgn aku. So cerita la masalah kami kat dia. So far, alhamdulillah, dia tak mudah percaya. Cuma abg aku nampak mcm percaya. Tak pe la. One day, one time, Allah will show.

So, kesimpulan nya, i can say "I'VE SERVIVED THE DAY!". heheheheeheh

note: i've discussed the matter with my hub, and we decided to move out. tapi bukan la dalam masa terdekat ni. Insyallah klu ada rezeki. i think its time to move out and live independently. my friend always quote "yang jauh itu wangi, yang dekat itu busuk". pikir2 kan dan selamat beramal.... heheheheeheh







18 comments:

What's luv gotta do ? said...

selamat HRh Dayah =)

Dania's mummy said...

HUSNA: selamat HRH husna... peace no war.. hehehehehe

kak aja said...

ayat hari ini... sweat.. no sweat mommy.. mana tak busuk peluh ko bau sampai sini....HANGIT!!!!!muahahaha jgn marah!!! meh pindah kat umah akak jiran sebelah dah move out.. leh kita berjiran!

Mazrina said...

betul Dayah..bila yg dekat tu busuk bau taik, yg jauh tu bau wangi,..cam mungee... nyway, kes aku lak, x kan nk halau lak kan...sib baik aku ada umah sendiri, Dayah....lagi feel bila kita duk umah sendiri, insya allah ko akan mampu gak tuk beli umah sendiri, pinjamn kerajaan kan ada..ngeh ngeh ngeh... take care...

Dania's mummy said...

mazrina: tu la, tunggu aku confirm dulu. Aku tak confirm lagi, kang da confirm, leh guna loan govern

kak aja: area rumah akak best jugak. Tapi sian laki aku g kerja, jauh giler. dok rumah skrg pun hati kecik ajer bila dia g kerja. lorri kontena besar2, bwk mcm org lepas minum....

kak aja said...

dayah,.. tak jauh la dari umah akak ke port tu... ikut tol lima kupang tu.. kalau nak cepat sampai lg ikut tol mana ntah tp mahal singgit kot...lg tak jammed... dah alang2 nak survey tu...ok gak area umah akak blum sesak as Klang nun..tp umah kat Meru not advisable sbb jln ke sana blum ada alternatif lg.. so sesak jugak kena tempoh tesco, giant, klang central, McD...

Sarah Syazwani said...

survey2 la dr skang..sok2 da confirm terus je beli..umah skang da la makin mahal

ibu_uwais_ameenah said...

btl la ckp nizam, better move out. may be lps tu baru org tu (ko phm siapa kan) baru sedar dia nanti terasa kehilangan. trust me!

Dania's mummy said...

thank guys for the support. Really appreaciate it.

as a.k.a axa87 said...

boleh tanya?? u tinggal kat mana je.. berdasarkan komen2 di atas mcm familiar je tempat2 tu..ehehhe

Dania's mummy said...

as: duduk kat sungai kandis, kampung jawa, klang. hehehehe lengkap... familiar tak?

as a.k.a axa87 said...

ooo tau2.. saya pun orang klang juga...eheheh sebab tu terasa familiar..

Anonymous said...

dayah, elok la kalau nak dok sendiri, lebih seronok. mcm mana pun, harap hubungan keluarga tak terjejas. semua ni makan masa, sbb dayah dah lama duk ngan parents. semuga dipermudahkan olehNya. amin. - kak tini.

Dania's mummy said...

kak tini: thanks kak... insyallah, air dicincang tak akan putus

as: i see, awak dok mana?

as a.k.a axa87 said...

Ayah saya org Kg Raja Uda..emak orang Kapar, tapi saya sekarang duk umah sendiri kat Setia Alam. Memang dilahir dan dibesarkan kat area klang je..hehehhe

ibu_uwais_ameenah said...

as :- org KRU.. saya orang Kastam. kampung sebelah je. jalan apa?

Dania's mummy said...

jejak kasih, jejak kasih.. i likeeee... as, cepat jawap... boleh kita kenal2

as a.k.a axa87 said...

KRU kat Jalan Melor.. tapi family ayah dah tak duduk situ dah...parent saya dah stay kat Kapar. Tapi selalu la visit neighbour kat situ. Setakat klang tu.. dah jadi tempat mainan la...ehehheheh