Pages

Friday, July 17, 2009

:: BAJU MELAYU ::

cerita lama...
da 3 minggu lepas
hari tu aku ambik gambar byk
ntah mana ntah aku letak
tinggal satu ni je yg tinggal
.
.
.
kawan aku sms aku,
mintak tlg buatkan baju melayu
dia nak pakaikan anak dia masa majlis cukur jambul
mula2 aku delay2
seboleh2nya x mo ambik tempahan
tp bila dia sms lagi
ala.. sian pulak...
maklumla, org dlm pantang
nak berjalan laki kerja
x tau nak cari kat mana
kita pun paham la kan
so aku buatkan la jugak
.
.
.
gigih x gigih la,
kronologi
.
.
.
isnin:
balik kerja, ajak laki aku beli kain
sampai rumah, lps maghrib, ajak laki aku g rumah pakcik aku
pinjam baju melayu anak dia
nak buat contoh
then laki aku ajak pulak g econsave
sampai rumah da pkl 10 mlm
gigih kacau mak aku tido
suruh ajar aku potong kain
mlm tu tido pkl 11 mlm
biasa aku tido pkl 9 yer...
klu ikutkan aku nak jahit terus,
sekali cari benang color sama x jumpa...
.
.
.
selasa:
balik kerja, singgah kedai benang
beli benang
sampai rumah terus jahit sikit...
mandi2, masak2, sembahyang2,
main2 dgn budak2
tido kan alisya
sambung jahit smp pkl 12
siap baju dgn seluar
tp baju tu belum kelim tgn dgn baju
dan belum letak poket
da x larat
so g tido
.
.
.
rabu:
balik kerja
terus potong poket baju
pin2,
mandi2, masak2, sembahyang2,
main dgn budak2, tidokan alisya
sambung jahit...
dlm 8.30-9.00 baru start jahit
sbb nak kasi alisya tido dulu kan
so mlm tu complete
.
.
.
khamis:
belik kerja, jumpa kwn aku kat tol sg rasah
pas baju kat dia
aku terpaksa pas kat dia cepat
incase
baju tu terbesar ker, terkecik ker
warna x sama mcm dia nak ker,
x puas hati jahitan aku ker,
boleh la dia standby cari baju lain kan
sebab majlis dia hari sabtu tu...
.
.
.
habis da citer...
3 hari direct
da la laki aku keje ptg minggu tu
klu keje pagi atau mlm,
boleh la dia tgk2 kan budak2 tu
atau tido kan alisya
kwn aku ni
bg short notice sgt
da la aku x de pengalaman jahit baju melayu
x pernah jahit ok
ni la 1st time aku jahit
.
.
.
sori la x kemas yer...
x pandai nak budget
da la kain licin giler
ko pakai buang ajer la...
.
.
.
sekian
.
.
.
PERINGATAN
korang jgn gatal2 suruh aku jahit yer...
tobat
korang g beli sudah
cantik pun cantik
kemas pun kemas




























4 comments:

juNe@juaNita said...

Huhuhuhuu.. Terharu sangat sebab ko bsusah payah selama 3-4 hari berturut2 sbb tolong jahit baju Imran.. Comel gila baju tu.. Memang match sangat ngan dia..Tapi aku memang salute ko sbb walaupun ko tak ambik ukuran badan imran tapi baju yg ko jahit memang sedang elok jer bila aku sarung kat badan dia.. Anyway, juta2 thanks utk ko sbb sudi jahitkan baju imran walaupun aku mintak tolong ko last minute.. Sayang ko.. Muah!!Muah!!Muah!!

P/S: Mana boleh pakai n buang.. Selagi Imran muat baju nie slagi tu aku pakaikan kat dia n kalo da x muat aku nak simpan sbb ni la baju melayu pertama Imran..

Dania's mummy said...

jujun: i'm speechless... ala... aku tolong ikhlas... sajer je cari pengalaman... tp takut la klu org expect tinggi2... sebab aku bukan nya tukang jahit pro pun...

ibu_uwais_ameenah said...

bravo!! caya lah dayah!! aku pun tgh plan nak jahit baju melayu uwais ngan daddy dia ni, boleh ke ekk??

Dania's mummy said...

mala: boleh la... ko lg teror dari aku bab jahit2 ni... aku x suka jahit baju besar.. sbb rasa lambat sgt siap.. klu baju budak, walaupun dia rumit.. ko jaihit sikit, da sampai hujung da.. syok.. x yah nak control lurus da.. klu baju org besar ni, nak jahit sampai hujung, lama sagt nak sampai.. lps tu nak kena control lurus pulak tu... heheheheheh