Pages

Tuesday, May 12, 2009

:: DIY LABEL ::

aku kan teringin benor
nak de label sendiri
tapi aku bukan la full timer
craftting ke stiching ke kan
so rasanya x berbaloi klu
nak tempah customize ribbon tu
.
.
.
.
.
korang tau tak
yg korang oleh buat customize ribbon sendiri
nak tulis nama korang ke
nak tulis Happy Birthday ker
nak tulis selamat bertunang ker
anything la
tapiiii
korang kena bersedia
utk mengeluarkan RM288-RM300
untuk segulung ribbon yang telah dicetak
mengikut citarasa korang
1 gulung = 90 meter ribbon
.
.
.
.
.
.
jd
utk aku yg x berapa nak active
menjahit ni
adalah tidak digalakkan menepah
kecuali aku dapat duit terpijak
oleh yang demikian
aku telah men DIY kan label aku sendiri
mcm mana nak buat
DIY label?
sonang ajo...
pertama
korang kena beli kertas yang boleh di iron tu
apa nama kertas tu yer?
aku lupa la
tp kertas tu boleh diiron atas t-shirt, atas kain
kertas tu mahal
tp korang boleh beli sekeping2
sekeping RM5.50
aku jumpa kertas tu kat kedai
stationery kat seksyen 2 shah alam
ala, kedai tu glamour kat situ
korang mesti tau nya la
lps tu korang design la
label korang sendiri
aku design kat Photoshop
then aku transfer ke publisher
under label
sblm korang print
korang kena terbalik kan wording/label korang tu
korang pilih "flip horizontal"
korang kena terbalikkan
sbb klu x,
bila korang trasnfer ke ribbon tu
tulisan tu akan terbalik
lps tu print la
klu korang de gambar lg cun
de printer color lg cun
then korang potong2
iron atas ribbon tu
so
siapla DIY label korang
heheheheheheheh
jimat kos...
tp x secun klu tempah customize ribbon la




































9 comments:

Nurhayati said...

"anda telah di tag - sila layari blog saye untuk mendapatkan award anda".

azha4ever said...

cun... cun.. macam ku kenal kedai tu.. beautiful m.a.r.i.a... tul tak???? iron la atas ribbon kain yg cun-cun jd cun la.. btul tak?????

Dania's mummy said...

mana nak cari ribbon yg cun2? tau x?

Anonymous said...

super cool..really, i think you should carry your own label. - tini.

Dania's mummy said...

thanks kak

mamazana said...

nak tempah baju leh tak??? stock kain cotton byk ni... hihihi...

ibu_uwais_ameenah said...

rajin sungguh la ko!! try to make lah nanti~~ sungguh2 busy saat ini. nanti aku refer je kat ko nak buat embroidery nih!!

Dania's mummy said...

nak buat embroidery ke nak buat label? boleh2
no prob.. tanya je la.. klu ko google free pattern embroidery pun melambak kuar... comei2 cute2 larat x larat je nak buat

Dania's mummy said...

kak zana: x boleh!!! hehehehe saya budak baru belajar la... takut nak terima tempahan.. akak.. jual la cottonnya...